När man talar om flygsimulatorer, utställningar och modellflyg i Göteborg, är det svårt att inte nämna Aeroseum. Aeroseum är ett flygupplevelsecenter med en 22 000 kvadratmeter stor utställning. Här ser du såväl civila som militära flygplan och helikoptrar – många av dem fungerar utmärkt än idag.

Centret ligger i en före detta berghangar från Kalla krigets tider. Bergrummet ligger 27 meter under markytan och huserar temaspecifika utställningar året om. Till exempel kan du titta på teman som Polisflyget, Stasi och Kalla Kriget. För den som är intresserad av flyg och flygsport överlag är Aeroseum ett måste att besöka.

Vad är egentligen flygsport?

Flygsport är ett samlingsbegrepp för åtta olika discipliner. En del av dessa, som fallskärm och ballongflyg, hittar du knappast på Aeroseum. Däremot finns det mycket att lära sig om övriga discipliner här. Till exempel:

  • Motorflyg. Den som är intresserad av motorflyg är sannolikt intresserad av utställningarna på Aeroseum.
  • Modellflyg. Här finns mängder av modeller att granska närmare. Inte sällan är de byggda i balsaträ med små och fina detaljer.Köp förstoringsglas via Förstoringsglas.se
  • Konstflyg. Det här är kanske den mest spektakulära flygsporten. Piloter i små plan gör akrobatiska konster i luften på såväl höga som låga höjder.

Utöver dessa tre discipliner finns alltså fem ytterligare enligt Svenska Flygsportsförbundets definition av termen. Tittar man på vad det internationella flygsportsförbundet säger, FAI, så finns det ytterligare tre grenar som innefattas av begreppet.

Föreviga besöket

De flygintresserade som väl besöker centret kan bli kvar långa stunder. Under besöket passar många på att föreviga det på olika sätt. Ett tematiskt riktigt sätt att göra det på skulle kunna vara med en analog kamera, i och med att utställningen till stor del består av utställningsmaterial som är ett par decennier gamla.

Hitta hit

Aeroseum ligger ungefär en mil från centralstationen i Göteborg. Kommer du hit med bil är det ungefär 20 minuters körning därifrån. Kommer du norrifrån behöver du inte passera Göteborg, utan kan ta en avfart från E20 vid ett tidigare tillfälle. Åker du kommunalt från centralstationen bör du räkna med att det tar ungefär 45 minuter att ta sig fram.

Ett annat alternativ är att cykla. Det tar ungefär lika lång tid som att åka kommunalt, med fördelen att du slipper byta färdsätt längs rutten, samt att du inte behöver förhålla dig till någon tidtabell (förutom centrets öppettider, då).

Flygsport i Göteborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *