Fotboll i Göteborg

Den sport som är störst i Göteborg är fotboll. Dels återkommer Gothia Cup varje år här som är världens största fotbollscup för ungdomar i åldrarna 11-19 år. Dels är detta hemstaden för fotbollslagen ÖIS, GAIS, BK Häcken och IFK Göteborg samt flera andra mer eller mindre kända fotbollslag. I denna stad ligger även Ullevi och gamla Ullevi, två arenor som ofta anordnat fotbollsmatcher. Heden är en annan känd plats i Göteborg som många förknippar med fotboll.

Gothia Cup

Gothia Cup är världens största fotbollscup för ungdomar som är mellan 11-19 år. Denna cup anordnas i och kring Göteborg varje år sedan 1975. De som startade denna cup var BK Häcken och Gais i samarbete med tidningen Arbetet Väst. Gais drog sig ur året efter och nu är det BK Häcken själva som under en vecka i mitten av juli varje år anordnar denna cup. Det är kring 140 länder som deltar i denna turnering och kring 37 000 spelare i 1600 lag. Det har ända sedan starten funnits en klass för flickor. Namnet Gothia kommer av det latinska namnet på Götaland, som även Göteborgs namn grundar sig på.

Från start spelades denna cup i Göteborg. Men då turneringen utvecklats och blivit stor så att områden utanför Göteborg så som Mölndal och Partille även de används. Invigningen sker alltid på Ullevi och finalerna spelas på Gamla Ullevi.

Fotbollsklubbar i Göteborg

I Göteborg finns det både kända och mindre kända fotbollslag. De lag från Göteborg som är med i Allsvenskan är IFK Göteborg, och BK Häcken. GAIS spelade i Allsvenskan 2000 då de kom sist och flyttades ner till Superettan. Det dröjde till 2005 innan de kom upp till Allsvenskan igen. 2012 var GAIS värsta år, då de dels hamnade sist i Allsvenskan samt tog hem den inte så smickrande titeln flest matcher i Allsvenskan utan vinst. Dessutom förlorade de både sin tränare, sin lagvakt och sin målvakt detta år. De åkte ända ner till Division 1, men är nu åter tillbaka i Superettan. I Superettan fanns ett tag även ÖIS, men kring detta lag har det stormat mycket och under säsongen 2015 spelade de i Division 1 Södra.

Gå på fotboll i Göteborg

Det finns många tillfällen att se en fotbollsmatch i Göteborg. Det går både hemmamatcher, cuper och andra matcher. Du kan även se på fotboll på många av de pubar som finns i denna stad. Om du åker långväga för att se en fotbollsmatch i Göteborg så finns det många bra och billiga hotell att boka.