Handboll i Göteborg

Om du är intresserad av handboll så finns det i Göteborg en klubb som heter Göteborgs handbollförbund. De är en del av Handbollsförbundet Väst. Göteborgsserien i handboll startade 1932-33. Innan dess hade de olika föreningarna spelat något som kallades korgboll. Från hösten 1932 och sju säsonger framåt spelades seriespel i gamla Mässhallen som kom att kallas isladan på grund av det inte fanns uppvärmning eller varmvatten. Allsvenskan i handboll startade redan 1934-35 som ett försök med sex lag. Bland dessa var det två lag från Göteborg med. Redbergslids IK och Majornas IK.

1939 i oktober invigdes nya Mässhallarna, A och C. A-hallen var till för elithandboll och C-hallen för de lägre serierna. I början av 1960-talet tillkom fler hallar.

1947 bildades Göteborgs handbollförbund, eller GHF och ju fler hallar som kom till ju mer tid kunde GHF lägga på både tävling och träning. Idag finns det kring 70 hallar som har handbollsmått i Göteborgs distrikt.

Göteborg har alltid varit duktiga på handboll. Bland annat så har Göteborg 28 världsmästare i handboll från 1948, 1954, 1958, 1990 och 1999.

Redbergslids IK har 22 seriesegrar, IK Heim 7, Majornas IK 6 varav 5 i rad samt V. Frölunda IF 1.

Svenskt Mästerskap (SM) i handboll har spelats sedan 1932 och Göteborgsklubbarna har varit mycket framgångsrika och det gäller både damer som herrar.

Göteborgs rikshandbollsgymnasium

Det finns endast ett enda rikshandbollsgymnasium och det ligger i Göteborg. Varje år antas åtta flickor och åtta pojkar till detta gymnasium. Detta gymnasium vänder sig till dem som är elitinriktade handbollsspelare som vill kombinera sina studier med att spela handboll.

Europamästerskapet i handboll för herrar 2002

Europamästerskapet i handboll för herrar 2002 spelades i Sverige och i Göteborg möttes 4 lag. Dessa var Sverige, Tjeckien, Ukraina och Polen. Övriga matcher spelades i Helsingborg, Skövde och Jönköping. I andra omgången var det två gruppspel. Grupp 1 spelade i Göteborg och Grupp 2 i Västerås. Finalen skedde i Stockholm. Sverige vann för övrigt mot Tyskland med 33-31.

Kombinera handboll med ett besök i Göteborg

Om du tänkt se på handbollscup i Göteborg så passa även på att ta del av stadens övriga utbud. Du hittar hotell i alla prisklasser samt en mängd olika sevärdheter. Missa inte att ta ett besök på Liseberg eller äta en god middag bestående av fisk och skaldjur. Göteborg är även enkelt att ta sig fram i med hjälp av spårvagn eller buss.