Att flyga luftballong är förvisso ingen sport, det ses nästan främst som ett helgnöje där man flyga luftballong över sin stad och se på magnifik utsikt.  Men det går utmärkt att tävla både i VM och SM i just luftballongflygning!

Luftballongen är helt beroende av vind för att ta sig framåt och att försöka förutsäga vindens riktning, eller ja, förändringar i riktning på olika höjder och kräver både erfarenhet och skicklighet. I tävlingar behöver de tävlande träffa markörer på marken med tyngder, passera över 10×10 m-markeringar eller vägskäl, eller ta sig från A till B med så lång eller kort distans som möjligt. I vissa tävlingar finns alla momenten med men i andra väljs några ut. Varje luftballong har en GPS-sändare som visar var luftballongen befinner sig.

  •         Beställ presentkort på att flyga luftballong på Flygaluftballong.se      –

Detta gör det möjligt för domare att räkna ut poäng och för åskådare att följa tävlingen. Ofta varar tävlingarna över flera dagar och en eller två flygningar per dag. Luftballongerna som används för att tävla med har en totalvolym på cirka 1800 till 2200 m3 och kostar 350 000 – 400 000 SEK.

Luftballonger som har andra former, djur eller tecknade figurer får inte vara med och tävla på grund av sin form som gör dem svåra att manövrera. Det arrangeras flertalet tävlingar per år av FAI – Fédération Aéronautiqe Internationale (World Air Sport Federation), ett världsmästerskap, en för kvinnor och en för unga. Utöver de tävlingarna arrangeras det även en cup – Gordon Bennett-cupen.

23rd FAI World Hot Air Balloon Championship

Kommer gå av stapeln i Groß-Siegharts i Österrike i augusti 2018. Arrangeras årligen av FAI engagerar tusentals personer varje år.

Gordon Bennett Cup

Förra året vann två fransmän Vincent Leys och Christophe Houver. Arrangeras årligen och där förrförra årets vinnare avgör årets värdland. I år 2018 kommer Gordon Bennett cup att arrangeras i Bern. Gordon Bennett cup är ansett som årets händelse för alla luftballongsfantaster och tiotusentals personer väntas komma till Bern i september.

Tävla i att flyga luftballong

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *